پشتیبانی کمپ ترک اعتیاد احیاء تازه
پاسخگوی همه سوالات شما عزیزان هستیم.

09358666564 09122687608

عوامل ایجاد اعتیاد به مواد مخدر

folder_openمقالات
commentبدون دیدگاه

تاریخ بروز رسانی : 1401/10/30 – توسط : MHA007

عوامل ایجاد اعتیاد به مواد مخدر
عوامل ایجاد اعتیاد به مواد مخدر

تعریف اعتیاد چیست؟

اعتیاد را به شکل­های مختلفی تعریف کرده اند. مثل نداشتن اراده، مشکل اخلاقی، عدم توانایی در مواجه شدن با مشکلات زندگی، بیماری­های جسمی یا ناخوشی­های معنوی

اما در حالت کلی اعتیاد رفتاری است که افراد به علل روحی و روانی یا تحت تاثیر مصرف مواد شیمیایی یا موادی طبیعی، دچار ضعف در عملکرد و رفتارهای خود می­شوند. باید توجه داشت هرچه مصرف کننده این مواد زودتر نسبت به ترک آنها اقدام کند شانس بازگشت به شرایط عادی زندگی خود را افزایش می­دهد.

اعتیاد یک بیماری است و اگر فرد بخواهد می­تواند به طور کامل درمان شود. با پیشگیری از طریق آموزش دادن و آگاه کردن می­توان از بروز این عارضه در افراد مختلف جلوگیری کرد اما همیشه دلایل و عوامل محرکی وجود دارند که می­توانند احتمال این اتفاق را افزایش دهند که در ادامه آنها را نیز بررسی می­کنیم.

ضعف اراده به خودی خود یک بیماری نیست اما چون تاثیر خیلی مخربی روی سیستم عصبی مرکزی انسان که شامل مغز و نخاع است می­گذارد یک بیماری تصور می­شود و با اختلال به وجود آوردن در کنترل سیستم رفتار  و پاداش باعث تکرار آن رفتار می­شود. مدارهای عصبی در سیستم پاداش، انگیزش و حافظه به وسیله اعتیاد از کار می­افتد و این اختلال در مغز موجب به وجود آمدن عوارض شدید اجتماعی، بیولوژیکی، فیزیولوژکی، روحی و روانی خواهد شد.

هنگامی که یک فرد مصرف کننده از یک ماده مخدر برای تغییر حالت روحی خود استفاده می­کند گمان می­کند می­تواند آن را کنترل کند. فرد برای رسیدن به آرامش روانی و القای حس خوشبختی به تدریج به آن ماده وابسته می­شود چرا که در حضور آن ماده مخدر فرد به خلسه­ای می­رود و نمی­تواند مشکلات زندگی را تشخیص دهد و برای لحظه­ای در آرامش فرضی است. البته در اکثر افراد اعتیاد برای جست­و جوی خوشبختی است ولی بعضی از آن ها به منظور دیگری از این مواد استفاده می­کنند و معتاد می­شوند.

ترک اعتیاد
Quit addiction

فرد معتاد ماده مخدر را مصرف می­کند، ماده مخدر نیز از فرد معتاد استفاده می­کند و کم­کم او را تسخیر می­کند.

دسته بندی کلی مواد مخدر

مواد آرام بخش یا Depressant

این نوع از مواد مخدر باعث آرام شدن واکنش­های مغز می­شوند و تاثیراتی روی بدن دارند از جمله: کاهش سرعت تنفس، کاهش فشار خون، خواب­آوری شدید و کم کردن ضربان قلب. مثل: تریاک، هروئین و مورفین.

مواد محرک یا  stimulant

این نوع از مواد سیستم عصبی را سریع­تر می­کنند و تاثیراتی مثل: افزایش سرعت و تعداد تنفس، افزایش ضربان قلب، فشار خون و بی­خوابی و جلوگیری از خواب. مثل: کوکائین و نیکوتین

توهم­زا یا  hallucinogen

این نوع مواد مخدر حالت هذیان را در فرد به وجود می­آورند و اثر بدی روی فرد می­گذارد از جمله: فرد حافظه­اش را از دست می­دهد و یادش نمی­آید چه اتفاقی افتاده است همچنین دچار لرزش می­شود و اخلاق وی تغییر می­کند. مثل:  lsd- pcp

درباره مواد مخدر”ال اس دی LSD” بیشتر بخوانید.

استنشاقی یا  inhalant

این نوع از مواد مخدر با روش کشیدن با دهان یا بینی مصرف می­شوند و اثرات جانبی آن شامل کم شدن سرعت فرآیندهای مغز و بیشتر شدن ضربان قلب و سردرد است. مثل: ماریجوانا و حشیش

ماده­ای با همین ظاهر کوچک و معمولی می­تواند چه اثر زیان­باری بر زندگی اشخاص بگذارد.

براساس موارد فوق باید نتیجه گرفت که میزان و نوع تاثیر هر ماده مخدر با دیگری فرق دارد و برای مبارزه با هر کدام روش­های متفاوتی وجود دارد.

عوامل ایجاد اعتیاد به مواد مخدر، ریشه ­ها، دلایل و واکنش افراد

دلیل گرایش اشخاص به مواد مخدر

اعتیاد موضوعی چندبعدی و دارای علل مختلفی است. بی شک مسائل مختلفی در کشش افراد به سمت مصرف مواد مخدر تاثیر دارند. این مسائل از جنبه­ های مختلف قابل بررسی می­باشد. درواقع اکثر افرادی که دچار سوء مصرف مواد مخدر شده است با یکسری مسائل دست و پنجه نرم کرده است و بعد به مرحله اعتیاد وارد شده است.

بنابراین برای ترک صرفا سم زدایی یا از بین بردن مواد مخدر از بدن و دسترسی وی به این مواد کافی نیست و درمان کامل وقتی رخ می­دهد که عوامل زمینه­ای گرایش به ماده مخدر شناخته و رفع شوند و مجدد عود نکند. یعنی بسیاری از معتادان بعد از دوره کوتاهی پاکی و ترک دوباره شروع به مصرف مواد می­کنند و حتی ممکن است این سیکل بارها اتفاق بیوفتد تا درمان کامل رخ دهد.

دلیل برگشت به سمت مواد مخدر

معمولا دلیل این امر، تغییر نکردن ذهن و مشکلات روانی فرد معتاد و شرایط زندگی او بعد از قطع ماده مخدر است. از آنجایی که عوامل به وجود آورنده آن بسیار مختلف هستند برای درمان قطعی و بدون بازگشت باید ریشه مشکلات شخص و دلیل اصلی روی آوردن وی به این مواد مشخص گردد.

عوامل ایجاد اعتیاد به مواد مخدر به سه دسته کلی تقسیم می­شوند

دسته اول علل فردی مصرف مواد مخدر

در  بعضی موارد اشخاص به دلایل مشکلات مختلف شخصی که در زندگی دارد و نمی­تواند آنها را تحمل کند به سوی اعتیاد می­رود. چون در ابتدای راه فکر می­کنند با مصرف این مواد می­توانند حداقل با مشکلات کنار بیایند اما دارند مشکلی جدید به مشکلات خودشان اضافه می­کنند.

فرار از زندگی عادی و روزمرگی: در بعضی مواقع افرادی که دیگر زندگی به نظرشان پوچ و بی معنی است یا کسل کننده است برای فرار از این موارد دست به مواد مخدر می­زنند و خیال می­کنند که معتاد نمی­شوند. پس برای تفریح و از بین بردن کسل­ کنندگی زندگیشان دست به این اعمال می­زنند و زندگی را از این که هست بسیار سخت­تر می­کنند.

مشکلات و مسائل روحی و روانی

گاهی ریشه روی آوردن به مواد مخدر مشکلات روانی حل نشده است. مثلا اعتماد به نفس به شدت پایین و فکر به عدم توانایی حل مشکلات باعث می­شود فرد توان رویارویی با مشکلات را نداشته و برای رها شدن به مواد اعتیاد آور روی آورد. همچنین برای افرادی که دارای انواع افسردگی­ها هستند نیز احتمال روی آوردن به مواد مخدر بسیار بالا می­باشد و باید حتما قبل از این اتفاق به پزشک مراجعه کنند. زیرا برگشت افراد افسرده با مشکل اعتیاد بسیار مشکل­تر از افراد عادی با مشکل اعتیاد است و درمان پیچیده­تری خواهند داشت.

مشکلات و اختلالات شخصیتی افراد

طبق بررسی­های انجام شده نوع شخصیت و رفتار و سبک زندگی فرد ارتباط مستقیمی با گرایش به مواد مخدر دارد. عدم رشد و تکامل شخصیت یک فرد دلیل مهمی برای اعتیاد به شمار می­رود. از شایع­ترین مشکلاتی که باعث ایجاد اعتیاد می­شوند می­توان به افسردگی، تنش­های شدید و استرس، منزوی بودن و سایر اختلالات روانی اشاره نمود. افراد دارای این اختلالات وقتی به اعتیاد روی می­آورند تنها مشکلاتشان را تشدید می­کنند و به معتادانی که از لحاظ رفتار و روان دچار مشکل هستند و به انحطاط کشیده شدند تبدیل می­شوند.

درباره “تحقیقیات جالب روی تاثیر اعتیاد بر افسردگی در افراد“بیشتر بخوانید.

تعریف اعتیاد چیست؟
تعریف اعتیاد چیست؟

دسته دوم علل و مشکلات خانوادگی

در مواقعی نیز مشاهده می­شود که افراد به دلیل مشکلات خانوادگی خود به ماده مخدر پناه آورده اند. این افراد صبر و بردباری خود را زیر بار مشکلات خانوادگی از دست داده و دنبال راه فراری هستند که به بیراهه کشیده می­شوند.

اعتیاد یکی از اعضای خانواده

گاهی پیش می­آید افرادی که یکی از افراد خانواده­شان با مشکل اعتیاد دست و پنجه نرم می­کند آنها نیز به اعتیاد روی می­آورند. به این دلیل که ترسشان از مواد مخدر ریخته است و دسترسی راحتی به این مواد دارند ساده­تر درگیر می­شوند.

محدود کردن و کنترل بیش از حد فرزندان توسط والدین

گاهی خانواده­ها برای جلوگیری از اشتباه کردن فرزندان به زور آنها را کنترل می­کنند و فرزندانی از لحاظ عاطفی وابسته به وجود می­آورند و در صورت بروز هر مشکلی افسردگی ها و اعتیادهایی برای آنها به وجود می­آید.

دعوا و بحث بین والدین

وقتی محیط خانواده برای فرزندان آرامش­بخش نباشد آنها برای فرار از تنش و رسیدن به آرامش دست به مواد مخدر می­زنند.

مشکلات مالی خانواده

فقر یکی از اصلی ترین علل روی آوردن به اعتیاد است که خطری جدی به شمار می­رود. فرد فقیر به اعتیاد روی می­آورد و خرجی روی خرج­های زندگی می­گذارد و توانایی کارکردن او روز به روز کمتر می­شود و  اعتیادش روز به روز بیشتر.

داشتن پول بیش از اندازه نیاز

گاهی افراد پولدار نمیتوانند پول خود را مدیریت کنند و خوش­گذردانی­های بیش از اندازه آنها باعث روی آوری به مواد مخدر می­شود. ابتدا به صورت تفریحی و سپس به اجبار از این مواد مخدر استفاده می­کنند.

درباره”نقش خانواده و آشناها در پیشگیری و ترک اعتیاد” بیشتر بخوانید.

دسته سوم علل اجتماعی مصرف مواد مخدر

دوستی با افراد ناباب

دوستان بیشترین تاثیر را در زندگی افراد می­گذارند. اگر در جمع­های دوستانه افرادی معتاد وجود داشته باشند احتمال اعتیاد سایر اعضای جمع را بیشتر می­کنند.

ترک اعتیاد

سادگی دسترسی به مواد مخدر

اگر در محیط جامعه مواد مخدر بسیار آسان یافت شود احتمال ابتلای آن جامعه به اعتیاد خیلی بیشتر خواهد بود.

بیکاری: نداشتن شغل فرد را افسرده می­کند و به انواع راه­های خلاف از جمله اعتیاد می­کشاند.

دلیل برگشت به سمت مواد مخدر
دلیل برگشت به سمت مواد مخدر

دلایل گرایش به مواد مخدر از دید روان‌شناسی

بیماری اعتیاد علل مختلفی دارد که بررسی آنها اهمیت زیادی دارد.

وراثت: در والدین معتاد احتمال داشتن فرزندان معتاد بیشتر است. خستگی زیاد و خواب کم و نامناسب، کمبودهای جنسی یا افراط در داشتن روابط جنسی، تقلید از مردمی که دچار اعتیاد هستند، ناکامی­ها و افسردگی، دسترسی زیاد به مواد مخدر، مهاجرت و وجود اختلافات فرهنگی، پاشیدگی خانواده­ها، فقر و بیکاری، تجویزهای اشتباه پزشکان، ثروت بی از حد، سهل­انگاری دولت­ها همه این موارد در ایجاد اعتیاد نقش دارند.

مشکلات جنسی بعد از ترک اعتیاد

اغلب افراد درگیر اعتیاد به کمک نیاز داشتند ولی کمک مواد مخدر را به  آدم­ها ترجیح دادند.

درباره کمپ ترک اعتیاد احیاء تازه

کمپ ترک اعتیاد احیاء تازه به عنوان بهترین کمپ ترک اعتیاد در تهران ، دارای خدمات ترک دائمی می باشد که شما میتوانید به روش های ترک اجباری و ترک اختیاری در این موسسه ثبت نام بکنید.

برای برقراری ارتباط با کمپ ترک اعتیاد و مشاوره رایگان میتوانید با ما در تماس باشید .

ثبت نام در کمپ ترک اعتیاد

اینستاگرام کمپ ترک اعتیاد تهران

شماره تماس کمپ ترک اعتیاد تهران

شماره تماس مدیریت و مشاوره (رنجبر)

09122687608

شماره تماس جهت هماهنگی و بستری

09358666564

لطفا به این مطلب امتیاز دهید.
مقاله قبلی
عوارض اعتیاد به مواد مخدر
مقاله بعدی
کنترل و مدیریت ترک اعتیاد
درباره کمپ ترک اعتیاد اختیاری و اجباری بیشتر بدانید

پست های مرتبط :

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.